Izbornik Zatvoriti

Ljubaznošću izdavačke kuće „Eden“ iz Novog Sada u prilici smo da vam ponudimo deo njihovog asortimana knjiga! Dovoljno je da pozovete kontakt telefon: (+381) 062 200046 i da se pozovete na sajt „A šta Biblija kaže?“ i ostvarićete pravo na  popust od 30%.

Skrivene poruke Biblije

(Dragan Kršić)

redovna cena: 500,00
cena sa popustom: 350,00

Meki povez. 205 strana. Dimenzije: 200 X 120 mm

 

Članke koje ste čitali na blogu sada možete čitati i u ovom formatu! Ova knjiga je zbornik tekstova sa bloga www.biblifyyourmind.com.Iako je tim tekstovima zajedničko to što se bave biblijskom simbolikom, prvobitno nije zamišljeno da da oni čine jednu kompaktnu celinu. Uprkos tome što to može predstavljati manu, ipak ima i svojih prednosti, jer praktično svako poglavlje može da se čita bezbez potrebe da se bude upućen u sadržaj prethodnih.

Zašto Bog dopušta stradanja

(Dragan Kršić)

redovna cena: 450,00
cena sa popustom: 315,00

Meki povez. 208 strana. Dimenzije: 200 X 120 mm

 

  • Da li je Bog voljan da spreči zlo, ali nije sposoban?
    Onda nije svemoćan.
  • Da li je sposoban, ali nije voljan?
    Onda je zao.
  • Da li je sposoban i voljan?
    Onda, odakle dolazi zlo?

Nije li ni sposoban ni voljan?
Zašto Ga, onda, zvati Bogom?
Ima li osnova za verovanje da postoji Bog, koji je sveznajući, svemoćan, saosećajan i pun ljubavi, a da ujedno na svetu postoje stradanja i zla koja On ne sprečava?
Koji bi mogli da budu razlozi ove čudne koegzistencije?
O čemu bi odsustvo Njegovog delovanja moglo da svedoči?
Posle odlične knjige Kada je Hristos stvarao konfilikt, još jedno sjajno razmišljanje Dragana Kršića


Kada je Hristos stvarao konflikt

(Dragan Kršić)
redovna cena: 350,00
cena sa popustom: 245,00

Meki povez. 88 strana. Dimenzije: 200 X 120 mm

 

Postoje teme o kojima nije jednostavno govoriti, teme koje se smatraju završenim i uobličenim, o kojima nema ništa novo ili posebno da se kaže. Po pravilu, takve ideje i predstave su duboko ukorenjene u poimanje sveta prosečnog čoveka i gotovo se bezrezervno prihvataju. Postavljanje pitanja o njihovoj verodostojnosti smatra se neumesnim, ili čak skandalom, a oni koji ih postavljaju doživljavaju se kao oni koji remete dobro utvrđeni društveni poredak, ili čak kao varalice koje zavode naivne i nenaučene. Ake ne u potpunosti, to bi, bar donekle, moglo da se kaže i za te mu koja je pred vama. Izjava da je Gospod Isus Hristos namerno stvarao konflikte će, u najmanju ruku, izazvati podozrenje kod većine hrišćana. Sumnjičavost neće biti zasnovana samo na racionalnom sagledavanju Hristove ličnosti, nego i na izgrađenim, i eventualno povređenim verskim osećanjima. Zanimljiva je pojava da što je čovek ubeđeniji u neki životni ili religijski stav manje ga proverava, iako on utiče na gotovo sve ostale stavove koje izgrađuje ili usvaja.
Međutim, što ga manje podvrgava ispitivanju, manje je u mogućnosti da ga objasni ili odbrani pod pritiskom protivarugumenata. Sukob mišljenja oštri um i razotkriva koliko su naši stavovi dobri ili loši, čvrsti ili klimavi. Čak i suočavanje sa pogrešnim argumentima može doprineti učvršćivanju ispravnih stavova. Suočavanje stavova je naraočito značajno za religiju, jer u njoj postoji nepregledna šuma različitih sistema, tumačenja, mišljenja i ideja. Određeni izbor se često čini gotovo potpuno nekritički, na osnovu toga šta nam se najviše sviđa ili nam najviše prija ili nam najviše odgovara. Ovim se u određenoj meri bavi i ova knjiga.
Pored toga, knjiga je napisana i da bi doprinela približavanju Biblije čoveku i čoveka Bibliji. Nijedna knjiga u ljudskoj istoriji nije ostvarila toliki uticaj kao ona. Ugrađena je u temelje civilizacije i kulture kakvu poznajemo. Neki su je prihvatali, neki osporavali. Donosila je slogu ili sukobe, a retko ravnodušnost. Ali njena veličina nije samo u njenom nemerljivom globalnom uticaju na svet. Daleko veći uticaj je ostvarila, i još uvek ostvaruje, na pojedinačne ljudske živote. Mnogima je bila inspiracija, mnogima je donela mir, mnoge živote je promenila, mnoge karaktere oplemenila… mnogima je bila trn u oku. U vekovima koji su za nama bilo je onih koji su za fragmente ove knjige rizikovali svoj život i živote članova svojih porodica. Njeni tekstovi su smatrani neprocenjivim blagom. Danas se, međutim, situacija umnogome promenila. Biblija se može naći gotovo u svakoj prodavnici knjiga, čak je prisutna u mnogim domovima. Vremena, pak, za nju imamo veoma malo. Zatrpani smo drugim informacijama, drugim poslovima, drugim preokupacijama.
Ako ništa drugo, osnovno poznavanje njegnog sadržaja je stvar opšte kulture i obrazovanja. Naravno, zajedno sa Biblijom zastupljene će biti i teme koje su sadržane u njoj. Neizbežno ćemo dolaziti u dodir sa temama vezanim za Hristovo jevanđelje, koje se razvijaju paralelno sa glavnom temom, kada je to potrebno za stvaranje šire perspektive. Dobar uvod u štivo koje ćete čitati bi mo gla da bude jedna od „neugodnih” Hristovih izjava: „Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: i neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.” (Mat. 10:34-36).
Šta bi ovakvi i njima slični tekstovi trebalo da znače? I, kako se to uklapa u široko
rasprostranjeno mišljenje o Hristu? Pa …


Sudjenje Isusu

(Željko Stepanović)
redovna cena: 620,00
cena sa popustom: 434,00

Meki povez. 175 strana. Dimenzije: 200 X 130 mm

 

Jedinstven izdavački poduhvat na Balkanu! Rad koji je nagrađen na konkursu Pravnog fakulteta u Beogradu.

Saznajte u ovoj knjizi: Da li je proces protiv Isusa bio zakonit? Zašto je Isusu suđeno pred tri različita suda? Koja krivična dela su mu pripisana? Da li su dokazani navodi optužnica?


Cenzurisana naučna otkrića

(Tomislav Terzin)
redovna cena: 450,00
cena sa popustom: 315,00

Meki povez. 166 strana. Dimenzije: 200 X 130 mm

 

Zašto su danas brojna naučna saznanja sakrivena od očiju javnosti? Zašto se od nas kriju podaci, činjenice, informacije koje imaju direktan upliv u postojeći sistem vrednosti? Čitajući ovu knjigu pred Vama će se otvoriti svet zapanjujućih naučnih otkrića koja će Vam pokazati da postoji nešto mnogo dublje ispod površine serviranih informacija.

 


Arheologija potvrđuje Bibliju

(Dragomir Obradović)
redovna cena: 250,00
cena sa popustom: 175,00

Meki povez. 99 strana. Dimenzije: 185 X 115 mm

 

Ova mala knjiga nema nameru da iznese zapanjujuću priču o uzbudljivoj i bogatoj istoriji biblijske arheologije, niti predstavlja putopisni zapis s krsarenja po biblijskim zemljama. Ona je nešto više nego zbirka utisaka stečenih prilikom poseta i ličnog sudelovanja u arheološkim iskopavanjima prilikom istraživanja pojedinih arheoloških lokaliteta na kojima nastajala biblijska istorija; ona je više od studija pronađenih arheoloških predmeta koji se nalaze po velikim muzejima sveta koji je autor posetio.


Evolucija ili stvaranje

(Rajnhard Junker i Zigfrid Šerer)
redovna cena: 750,00
cena sa popustom: 525,00

Tvrdi povez. 326 strana. Dimenzije: 240 X 117 mm

 

»U biologiji ništa nema smisla osim u svetlu evolucije«. To je često navođena rečenica slavnog
evolucioniste Teodosijusa Dobžanskog (Theodosi-us DOBZHANSKI).
Vener i Gering (Wehner & Gehring) takođe govore u ime mnogih biologa, kada pišu: »Mnogo-
brojni nalazi… daju nam tako jasne dokaze o procesu evolucije, da niko, ko danas prihvata argumente prirodnih nauka, ne sumnja da je evolucija dokazana činjenica.« U ovoj knjizi je pokazano da su već navedeni citati opravdani samo kada su u pitanju mikroevolutivni
procesi. Mikroevolucija je termin koji obuhvata mehanizme varijabilnosti i nastanka novih bioloških vrsta (specijacija). Evoluciona biologija istražujući ove pojave, zapravo je omogućila značjan uvid u genijalnu sposobnost prilagoðavanja živih sistema..
Zbog toga što skoro sve biološke discipline i doprinose analizi procesa mikroevolucije, i zato što je pitanje nastanka života jedno od najosnovnijih pitanja, istraživanje nastanka života možemo
slobodno nazvati krunom bioloških nauka.
Najveći broj biologa čvrsto je uveren da su mikroevolutivni procesi, koji se mogu posmatrati, konačno doveli do makroevolucije. Po njima, dakle, mikroevolutivni procesi daju dovoljno argumenata za verovanje da su sva živa bića postala od jednoćelijskih organizama u istorijskom procesu evolucije. Uprkos uvreženosti ovakvog shvatanja, poslednjih godina izrečene su mnoge kritike na njegov račun. Na primer Čatmeri i Mejnard Smit (Szathmary & Maynard Smith) pišu: »Nema teorijskih razloga, za oèekivanje da evolutivne linije vremenom povećavaju svoju kompleksnost; nema ni empirijskih dokaza da se ovo događa.«
Ipak, ovi autori nikako ne sumnjaju u realnost makroevolutivnih procesa. Ovaj primer pokazuje da i veoma snažna kritika kod mnogih istraživača ne dovodi u pitanje »globalnu ideju  o makroevoluciji«.
Razmišljanje u skladu sa evolucionističkim kategorijama postalo je opšte prihvaćeno, tako da
se uglavnom više i ne očekuju prigovori. Da li bi to mogao da bude razlog zbog koga se argumenti protiv evolucije ne zapažaju? Argumenti protiv evolucije retko se sreću i to samo u posebnoj stručnoj literaturi, a još reðe stižu do laičke publike. Iz tog razloga, osnovni zadatak ove knjige je: sistematično i sveobuhvatno prikazivanje problema tumačenja i otvorena pitanja nauke o evoluciji. Prema našem shvatanju ovi problemi su tako značajni da se makroevolucija ozbiljno mora dovesti u pitanje i nikako se ne može prihvatiti kao »dokazana činjenica«.

Dinosaurusi

(dr Djuen Giš)
redovna cena: 800,00
cena sa popustom: 560,00

Tvrdi povez. 88 strana. Dimenzije: 300 X 215 mm

 

Svi bi želeli da saznaju nešto više o dinosaurusima.

knjiga Dinosaurusi – Neverovatna otkrića vodi nas u uzbudljivi svet dinosaurusa kako bismo otkrili kakvi su oni zaista bili.

Otkrijmo kako se formiraju fosili, kako se iskopavaju i sklapaju za muzeje.

PUTUJMO SA DINOSAURUSIMA KROZ NJIHOVU ISTORIJU!

Otkrijmo šta se desilo sa dinosaurusima i da li ih danas ima živih.

Pridružite nam se u uzbudljivoj avanturi kako biste naučili nešto više o ovim neobičnim stvorenjima.


Postanje

(Arijel Rot)
redovna cena: 820,00
cena sa popustom: 574,00

Meki povez. 340 strana. Dimenzije: 205 X 145 mm

 

Kako je nastao život? Kako su nastali fosili i složene geološke strukture? Da li se zaista dogodio Potop? Da li su nauka i religija nepomirljive? Da li savremena nauka sa svojom teorijom evolucije opovrgava biblijski izveštaj o nastanku života? Da li prihvatanje biblijskog izveštaja o Stvaranju znači odbacivanje nauke?

Dr Arijel Rot, kao naučnik i zastupnik biblijskog koncepta Stvaranja, tvrdi da, ako se napravi zdrava sinteza, nauka i religija mogu dati mnogo kompletnije razumevanje sveta, našeg mesta u njemu, i konačnog smisla i svrhe našeg života. Autor paralelno analizira argumente u prilog teorije evolucije i koncepta Stvaranja, zatim dokaze o Potopu, kao i mogućnosti i ograničenja naučnog metoda i pitanje autentičnosti Biblije.On zaključuje da biblijski model nedavnog Stvaranja predstavlja mnogo opravdaniji model nego model evolucije ili neki od prelaznih modela kao što je teistička evolucija.


Darvinova crna kutija

(Prof. Dr Majkl Bihi)
redovna cena: 770,00
cena sa popustom: 539,00

Meki povez. 327 strana. Dimenzije: 210 mm x 145 mm

 

Uživate li u činjenici da vaš organizam baš lepo i skladno funkcioniše? Zapitate li se kako? Zahvaljujući kojim mehanizmima?

Znoj potekne niz čelo svakom ko mora da nauči biohemiju za ispit, od mnoštva reakcija i interakcija koje se odigravaju svakog trenutka, u svakoj ćeliji u svakom organizmu. A ipak se još uvek veruje da su svi ti komplikovani mehanizmi proizvod slepog slučaja, poznatog kao evolucija.

Profesor biohemije na Lehigh Univerzitetu dospeo je do doktorskih studija a da se tokom školovanja ni jednom nije zapitao o poreklu sveg savršenstva unutar ćelija, no budući pošten, kada se zapitao nije prestao da razmišlja sve dok sebi nije odgovorio na najznačajnije pitanje prrodnih nauka: odale potiče život. Ovaj vrsni stručnjak pred nama otvara čudesan svet ćelijskih procesa tako da u njima uživamo i divimo im se izbliza, ali zatim baca pred čitaoca biohemijski izazov teoriji evolucije. Iako sam nije vernik, tvrdi da savršenstvo ćelije zahteva Inteligentnog Dizajnera, te da svako ko uprkos iznetim činjenicama hoće da nastavi da veruje u teoriju spontanog nastanka života mora da odgovori na intelektualne izazove postavljene u ovoj knjizi.

Evo još malo detalja za radoznalce. U Darvinovo vreme, pre 150 godina, ćelija je bila potpuna nepoznanica, „crna kutija“, nešto čiji ulaz i izlaz znamo, ali o procesima koji se unutra dešavaju nije se znalo ništa. Ćelija je bila belančevinasta grudvica. Organele i procesi u njima još se nisu ni naslućivali. Danas je crna kutija otvorena i svako može da se divi kaskadnim procesima unutar ćelija. Koagulacija krvi, na primer, zahteva 17 koraka da bi se odigrala, svaki od njih zahteva da je onaj prethodni izvršen. Darvin je, kao pošten čovek, tvrdio da, ukoliko postoji neki organ, čiji nastanak zahteva postepene procese, njegova teorija bi apsolutno pala. Dr Bihi ovde iznosi na desetine takvih primera, od koagulacije krvi, preko biohemije procesa viđenja, do transportnog sistema unutar ćelije. Fascinirani ostaju uporni čitaoci savršenstvom mikrokosmosa zvanog ćelija.


Veliki prasak je eksplodirao

(dr Rasel i Kolin Stendiš)
redovna cena: 620,00
cena sa popustom: 434,00

Teorija VELIKOG PRASKA decenijama preovladava kao glavno objašnjenje porekla univerzuma. Braća Stendiš upućuju ozbiljne i zapanjujuće izazove ovoj teoriji o poreklu., tvrdeći da je teorija VELIKOG PRASKA već mrtva. A da uprkos tome naučnici iluzorno pokušavaju da je vrate u život pomoću teorijskih modela i spekulacija koje nemaju zadovoljavajuću podršku opservacionih i eksperimentalnih podataka. Autori predlažu da je vreme da se ovoj teoriji „isključe aparati za održavanje života“.

Da je treba pustiti da umre, sahraniti je i sećati je se kao jedne od najtragičnijih zabluda u istoriji nauke. Knjiga autoritartivno i smelo izlaže činjenice iz različitih oblasti nauke, koje mnogo bolje argumentuju koncept stvaranja nego evolucioni model. Ova knjiga će nesumljivo mnogima biti trn u oku, dok će je drugi dočekati sa oduševljenjem. Bez obzira na stanovište koje će čitalac zauzeti, činjenice iznesene u njoj svakako vredi ozbiljno razmotriti.


Čudesa stvaranja

(Harun Jahi)
redovna cena: 880,00
cena sa popustom: 616,00

Meki povez. 200 strana. Dimenzije: 240 mm x 160 mm

 

Kao dete najviše sam volela knjige o životinjama, o čudima i lepotama, prilagođenostima i umetnsti življenja ovih velikih i malih stvorenja. Zato sam i postala biolog (urednik I.K. „Eden“Rajna Stamenov Radosavljević).

Ako naučite svoju decu da uživaju u prirodi, kad jednom steknu tu naviku neće im trebati puno da bi se razonodili – samo odlazak u šetnju. Odvojićete ih od pogubnih igrica i zajedno sa njima uroniti u predivni svet Božijih stvorenja. Knjiga Čudesa stvaranja pomoći će Vam u tom plemenitom i ne lakom poslu.

U Čudesima stvaranja čekaju Vas mnoge životinje: kamila, muva čudesnih očju i komarac sa infracrvenom kamerom, pauk i mravi tkači, kameleon i pingvini, pa onda još mnoge od kojih su ljudi pokupili mnoštvo izuma koje koriste kao svoje: radar od slepog miša i sonar od delfina. Čak i cibzar i elisa helikoptera potiču od malih zverki. Tu su i majstori kamuflaže i vrhunske arhitekte: termiti i dabrovi. A da li znate kako se ptice orjentišu tokom seoba i izdržavaju tako duga putovanja?

A tokom osnovne škole deca dovoljno sazriju da mogu da nauče i ponešto o čudu oplodnje i nastanka bebe, uz vrhunske fotografije embriona u materici. Tu je i priča o neverovatnoj ratnoj mašineriji koja nas brani od mikroba – o našem imunom sistemu, zatim o sistemu za varenje, srcu, laboratoriji zvanoj jetra i drugim organskim sistemima.

I to još nije sve! Atmosfera kao čudesna zaštita, kruženje vode i oblaci od po 300.000 tona koji lebde, i na kraju – Svemir.

Ako Vas brine kako dete naučiti o Božijoj ljubavi u ovom uskomešalom i nesigurnom svetu, izaberite riznicu prirode za udžbenik!

Knjigu čudesa stvaranja, štampanu na 200 strana kvalitetnog papira u punom koloru, možete s ponosom odneti kao luksuzan poklon drugarima i malim rođacima za rođendan, a neće Vas koštati mnogo.


Podelite sa prijateljima